VMC Studiemiddag: Nieuws: vrij en/of beschermd?

Vrijdagmiddag 25 november 2016, 14.30-17.15 uur (inloop 14.00 uur) Advocatenkantoor Stibbe, Beethovenplein 10, 1077 WM, Amsterdam

Tijdens zijn ‘State of the Union’ op 14 september, zie EU-commissievoorzitter Juncker: “Ik wil dat journalisten, uitgevers en auteurs een eerlijke vergoeding krijgen voor hun werk, of ze het nu in een studio of in hun woonkamer hebben gemaakt en of het nu met behulp van een kopieermachine of via commerciële hyperlinks op internet wordt verspreid.” In de soms heftige reacties worden de voorstellen van de Europese Commissie ook wel omschreven als een ‘auteursrecht op nieuws’. Maar wat houden de plannen nu precies in? Wat zijn de belangen van de uitgevers? Hoe verhoudt een en ander zich tot open toegang en de vrijheid van meningsuiting?

Drie sprekers zullen tijdens de studiemiddag een introductie verzorgen over deze vragen:

– Prof. mr. Dirk Visser, hoogleraar intellectueel eigendomsrecht, Universiteit Leiden en partner Visser Schaap & Kreijger
– Frits Campagne, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Persgroep
– Prof. mr. Mireille van Eechoud, hoogleraar Informatierecht, in het bijzonder met betrekking tot het recht inzake toegang tot informatie, Instituut voor Informatierecht (IViR, UvA).

VMC-bestuurslid Folkert Jensma (Juridisch redacteur en commentator NRC Media) zal de middag voorzitten en de discussie leiden.

De studiemiddag begint om 14.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur) en wordt om 17.15 uur afgesloten met een borrel. Omdat de vaste VMC locatie – het Trippenhuis – gerenoveerd wordt, zal de bijeenkomst plaats vinden in het auditorium van advocatenkantoor Stibbe, Beethovenplein 10,1077 WM Amsterdam. Bereikbaar via tramlijn 5 en metrolijnen 50/51. Er is in beperkte mate parkeergelegenheid beschikbaar (kenbaar maken bij aanmelding).

Aanmelding kan plaatsvinden door een email te sturen naar: studiemiddag@mediaforum.nl