VMC Studiemiddag: Belediging van gezagsdragers. Mafkees! Sukkel! Mierenneuker!


Vrijdagmiddag 28 juni 2019
14.30-17.00 uur (inloop 14.00 uur)
Instituut voor Informatierecht (IViR)
Nieuwe Achtergracht 166, 1018 WV  Amsterdam
(gebouw REC-A, derde verdieping, Moot Court Room)
 

Met de initiatiefwet van Kamerlid Verhoeven is de bijzondere strafmaat voor het beledigen van de Koning (voorheen vijf jaar gevangenisstraf) gelijkgesteld met de strafmaat voor het beledigen van andere gezagsdragers (vier maanden). Met die wet is een stap genomen in het terugdringen van de bestraffing van uitingsdelicten. Ook bij belediging van politiemensen speelt die discussie. Tientallen keren per week worden vervolgingsbeslissingen over belediging van politieagenten genomen. Dit resulteert jaarlijks in duizenden strafzaken, strafbeschikkingen en transacties. Dit legt een zwaar beslag op de strafrechtketen. De beledigingen zijn soms futiel (‘Pannenkoek!’), maar worden niettemin serieus vervolgd. De vraag dringt zich op of dit soort kwesties niet beter via het civiele recht zou moeten worden opgelost.

De volgende experts zullen een inleiding verzorgen, waarna er volop gelegenheid is voor discussie:  
⦁    Willem F. Korthals Altes, senior rechter bij de Rechtbank Amsterdam en lid van de VMC-NJCM Studiecommissie Uitingsdelicten, zal een toelichting geven op het rapport van die commissie;
⦁    Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid D66, zal de wettelijke regeling van Majesteitsschennis schetsen; en
⦁    Wencke Verhoeven, juridisch adviseur korpsstaf politie, zal het perspectief van de politie belichten, tezamen met Suzanne de Quillettes en Kirsten Hazebroek, landelijk coördinatoren Geweld tegen politieambtenaren (GTPA).
 
Het inhoudelijke gedeelte wordt afgesloten met een pubquiz over het onderwerp van de Studiemiddag, onder leiding van Willem Jebbink, advocaat bij Jebbink Soeteman Advocaten. Dagvoorzitter is Otto Volgenant, voorzitter van de VMC-NJCM Studiecommissie Uitingsdelicten en advocaat bij Boekx Advocaten.

De studiemiddag begint om 14.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur) en wordt rond 17.00 uur afgesloten met een borrel. Omdat de vaste VMC locatie – het Trippenhuis – gerenoveerd wordt, zal de bijeenkomst plaats vinden in de Moot Court Room, gelegen op de derde verdieping van het gebouw van de UvA-rechtenfaculteit (Nieuwe Achtergracht 166, 1018 WV  Amsterdam, gebouw REC-A). Bereikbaar via de metro (station Weesperplein) en tramlijnen 10 en 7.

 Aanmelding kan per email: vmc-studiemiddag@xs4all.nl. Toegang is voor studenten van de master Informatierecht gratis. De Moot Court Room is ruim, maar het aantal plaatsen is niet onbeperkt. Bij teveel aanmeldingen kunt u op een wachtlijst worden geplaatst.