VMC Studiemiddag: Wijziging van de Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten: een toekomstbestendig raamwerk?

Vrijdagmiddag 23 november 2018, 14.30-17.00 uur (inloop vanaf 14.00 uur)
Instituut voor Informatierecht (IViR), Nieuwe Achtergracht 166 1018 WV Amsterdam

(gebouw REC-A, derde verdieping, ‘moot court’ room, zaalnr.  A3.15)

De VMC Studiemiddag van dit najaar is gewijd aan het voorstel van de Europese Commissie tot wijziging van de Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten (AVMSD), die is bedoeld om een toekomstbestendig geheel van regels te maken die de markt- en technologische ontwikkelingen weerspiegelen en een gelijk speelveld tot stand te brengen. De richtlijn zal onder meer moeten leiden tot aanpassing van verschillende bepalingen van de Mediawet. Maakt de Commissie met dit voorstel (zoals inmiddels politiek is aangepast en aanvaard door Raad en Parlement) de claim waar hiermee een raamwerk te hebben dat de komende jaren meekan om de verschillende ontwikkelingen in technologie en mediaconsumptie bij te benen?

De volgende sprekers zullen verschillende invalshoeken belichten:

  • Tim Poulus (onderzoeker bij Telecompaper) zal inzicht geven in de recente en aanstaande marktontwikkelingen die door de wijziging van de richtlijn geraakt worden.
  • Paul Kreijger (advocaat bij Visser Schaap en Kreijer) bespreekt de belangrijkste wijzigingen van de Richtlijn zoals die op het gebied van het country of originbeginsel, positie van aanbieders buiten de EU en de uitbreiding van de scope van de Richtlijn naar videosharing platforms.
  • Madeleine de Cock Buning (voorzitter Commissariaat voor de Media, hoogleraar Universiteit Utrecht en European University institute Florence) spreekt over de gevolgen van de wijzigingen in de Richtlijn voor de rol van de toezichthouder en de functie van ERGA.

De inleidingen worden gevolgd door een paneldiscussie met de sprekers. VMC-voorzitter Nico van Eijk zal de middag voorzitten en de discussie leiden.

De studiemiddag begint om 14.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur) en wordt om 17.00 uur afgesloten met een borrel. De bijeenkomst zal plaatsvinden in de moot court-zaal van de rechtenfaculteit van de Universiteit van Amsterdam, gelegen op de derde verdieping van het nieuwe gebouw van de rechtenfaculteit (Nieuwe Achtergracht 166, 1018 WV Amsterdam, gebouw REC-A). Bereikbaar via de metro (station Weesperplein) en tramlijnen 1, 7 en 19.

Aanmelding kan plaatsvinden door een email te sturen naar: studiemiddag@mediaforum.nl
Toegang is voor leden gratis. Niet-leden betalen € 20,=.

Indien u advocaat bent krijgt u ter plekke een deelname-certificaat om de gevolgde Studiemiddag voor twee opleidingspunten te kunnen opgeven bij de NOvA.

Uitnodiging in pdf.