VMC Studiemiddag

Google en het recht om vergeten te worden

Vrijdagmiddag 21 november 2014, 14.30-17.15 uur
Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam

Op 13 mei 2014 heeft het Hof van Justitie een spraakmakende uitspraak gedaan in de zaak Google/Spain. Individuele burgers hebben het recht om voortaan bepaalde zoekresultaten niet meer te laten terugkomen wanneer op hun naam gezocht wordt in de Google-zoekmachine. Het geeft de burger stevig gereedschap in handen om het ‘recht om vergeten te worden’ te effectueren. Er zouden inmiddels al meer dan 100.000 verzoeken bij Google zijn binnengekomen om links naar allerlei soorten inhoud te verwijderen: strafbladgegevens, gênante foto's, cyberpesten, beschuldigingen van tientallen jaren geleden, negatieve persartikelen. Hoe gaat dit uitpakken? Ligt censuur op de loer? Op 18 september 2014 deed de Nederlandse rechter de eerste uitspraak over de wijze waarop Google invulling geeft aan het arrest van het Hof van Justitie.

De Vereniging voor Media- en Communicatierecht (VMC) belegt op vrijdag 21 november een Studiemiddag over the right to be forgotten. Aan de orde komen ook the right to erasure zoals in de komende General Data Protection Regulation opgenomen, en de uitdagingen voor het bedrijfsleven bij de feitelijke implementatie daarvan.

De volgende sprekers belichten het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken.

  • Ot van Daalen – advocaat bij Digital Defence en privacy-onderzoeker bij het Instituut voor Informatierecht van de UvA;
  • Peter Olsthoorn – journalist en schrijver, onder meer van de boeken De Macht van Google en Privacy bestaat niet, doe er je voordeel mee;
  • Simone van Ginhoven en Marlies Blokland – beiden legal counsel bij Vodafone.

Dagvoorzitter is Prof. Nico van Eijk. Na de inleidingen is er zoals gebruikelijk ruimte voor discussie, en de middag wordt afgesloten met een borrel.

Toegang is voor leden gratis. Niet-leden betalen Euro 20,=. Indien u advocaat bent en een deelname-certificaat wilt hebben om de gevolgde Studiemiddag voor twee opleidingspunten te kunnen opgeven bij de NOvA, dit graag aangeven bij de aanmelding.

Aanmelding kan plaatsvinden door een email te sturen naar studiemiddag@mediaforum.nl