Europese academici dienen Amicus briefs in bij Amerikaans Hooggerechtshof in United States vs. Microsoft rechtszaak

18 januari 2018

Onderzoekers van het IViR hebben twee Amicus briefs ondersteund in de United States vs. Microsoft rechtszaak, die bij het Amerikaanse Hooggerechtshof dient. De zaak gaat over de Amerikaanse rechtshandhaving met betrekking tot toegang tot persoonsgegevens die zijn opgeslagen in Ierland.

De eerste Amicus Brief is gecoördineerd door Prof. Nico van Eijk en is ingediend namens een groep Europese academici, alle experts op het gebied van privacy en gegevensbescherming. Deze deskundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor Europese burgers als het Hooggerechtshof de positie van de Amerikaanse regering in deze zaak volgt. Het zou de Amerikaanse regering de mogelijkheid bieden om rechtstreeks toegang te krijgen tot gegevens die in andere landen zijn opgeslagen. Volgens de experts zou dit meerdere conflicten creëren tussen Amerikaanse en buitenlandse wetgeving. IViR’s Prof. Egbert Dommering en Dr. Frederik Zuiderveen Borgesius behoren tot de ondertekenaars van deze Amicus brief.
Het persbericht voor deze Amicus-brief vindt u hier.

Dr. Kristina Irion is een van de 37 ondertekenaars van een andere Amicus Brief, ingediend door het Electronic Privacy Information Center (EPIC) gevestigd in Washington. EPIC heeft bij het Hooggerechtshof aangedrongen om de internationale privacy normen te respecteren en het Amerikaanse nationale recht niet uit te breiden naar buitenlandse rechtsgebieden. EPIC schrijft: “the Supreme Court should not authorize searches in foreign jurisdictions that violate international human rights norms.

See also: