IViR masterstudent Roel Maalderink wint Internetscriptieprijs

Op vrijdag 7 april 2017 vindt de uitreiking van de Internetscriptieprijzen plaats bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) in Haarlem.

In de categorie Internet & Recht heeft IViR alumnus Roel Maalderink de prijs gewonnen voor zijn scriptie “De Digitale Schandpaal. En wat we er tegen kunnen doen“.

Roel Maalderink rondde begin 2016 zijn master Informatierecht af aan het Instituut voor Informatierecht (IViR). In die master specialiseerde hij zich in de juridische kanten van de informatiemaatschappij. Hij is gefascineerd door de impact die (sociale) media hebben en richtte zich dan ook voornamelijk op de mediajuridische vakken.

Tijdens zijn master werkte Roel als verslaggever voor onder andere Jan Rijdt Rond, PowNews en Internetpesters Aangepakt. Voor dat laatste programma onderzocht hij met Peter R. De Vries de wereld van de  internetterreur. De aangrijpende verhalen van slachtoffers van online shaming inspireerden hem om zijn scriptie over dat onderwerp te schrijven.

Begin 2015 hield Monica Lewinsky een veelbesproken TED-talk waarin ze opriep om te stoppen met “publieke vernedering als bloedsport.” Die oproep nam Roel als uitgangspunt van zijn scriptie: hoe zou het recht bescherming kunnen bieden aan de slachtoffers van online shaming?

In zijn scriptie haalt hij voorbeelden aan van bekende en onbekende Nederlanders die aan de schandpaal zijn genageld, zoals Patricia Paay, Sylvana Simons en de treinplasser. Op basis van die voorbeelden en communicatiewetenschappelijk onderzoek definieert hij wat de ‘digitale schandpaal’ precies inhoudt. Vervolgens onderzoekt hij hoe de rechter daarover zou oordelen op basis van jurisprudentie van het Europese Hof van de Rechten van de Mens. Tot slot doet hij enkele aanbevelingen hoe het juridische systeem meer bescherming zou kunnen bieden aan die ‘geschandpaalden’.

Recentelijk illustreerden de hatelijke reacties op het uitlekken van de seksvideo van Paay nog de urgentie van het onderwerp. Roels scriptie vormt zo een mooie bijdrage in het onderzoek naar dat actuele thema.

Daarnaast heeft ook IViR alumnus Jordi Bierens een eervolle vermelding gekregen voor zijn scriptie “De toenemende invloed van fundamentele rechten op het Europese auteursrecht: revolutie, evolutie of gebakken lucht?“.

Zie hier voor meer informatie over het programma van de bijeenkomst, de prijzen en de sprekers op 7 april.

Van harte gefeliciteerd beiden!