IViR en iLINC

Het IViR is betrokken bij iLINC: the European Network of ICT Law Incubators. In het april nummer van The ABA Journal is een artikel gepubliceerd over het iLINC netwerk, getiteld 'Incubator network boosts Europe's startup community'. Ook op de website van de Europese Commissie wordt aandacht besteedt aan het iLINC project: 'Incubator network boosts Europe's ICT start-up community'.

De rol van het IViR en Clinic:
De Amsterdamse Clinic is een Europese primeur. Masterstudenten Informatierecht geven gratis juridisch advies aan start-ups op het gebied van Technologie, Media en Communicatie. Dat gebeurt in studententeams onder intensieve begeleiding van vooraanstaande advocatenkantoren. Ook verlenen de studenten telefonisch en via internet rechtshulp n.a.v. concrete informatierechtelijke vragen van burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties.
De Clinic is een keuzevak in de master Informatierecht van het IViR. Het bouwt voort op met name de kennis die wordt opgedaan in de basisvakken Informatierecht en Intellectuele Eigendom. Het vak staat open voor studenten van een andere juridische master (voor zover hun opleiding dat toelaat) binnen of buiten de UvA. Daarvoor gebruikt de Clinic een eigen kennisbank. Elke week worden de binnengekomen vragen besproken met een van de +10 advocatenkantoren uit het Clinic netwerk. Het leren in de praktijk wordt ondersteund via een reeks seminars verzorgd door docenten van de leerstoelgroep informatierecht, door advocaten en de projectmanager Clinic. Daarin staan thema’s centraal op het gebied van communiceren met cliënten, opstellen en beoordelen van schriftelijke juridische stukken, en inhoudelijke praktijkverdieping (intellectuele eigendom, bescherming persoonsgegevens, contracten, ondernemingsrecht, etc.) aansluitend bij de behoeftes van de studenten en de start-ups die zij begeleiden.
Voor meer informatie zie http://www.clinic.nl